Tel:(86-10)6739-6940    English Version
学院概况

College Profile

北京工业大学北京-都柏林国际学院

地 址:中国北京市朝阳区平乐园100号

          北京工业大学第四教学楼7-8层

 

Email:bdic@bjut.edu.cn


邮 编:100124

 

学院简介

College Profile

当前位置:> 首页 > 学院概况 > 学院简介

北京-都柏林国际学院

 

        

北京工业大学北京-都柏林国际学院(以下简称学院)是在党和国家领导人亲切关怀下,在北京市委市政府的大力支持下,北京工业大学(以下简称北工大)与世界著名大学爱尔兰国立都柏林大学(University College Dublin,Ireland以下简称都大)联合组建的高度国际化的中外高水平合作办学机构;她是北京工业大学下设的教学科研机构,也是都柏林国立大学在北京的分校区,不具备法人资格。联合管理委员会(Joint Management Committee)是学院最高管理机构,负责学院战略发展、人事任免、运行管理和人才培养等重大事项的决策。由北京工业大学校长担任主席,爱尔兰国立都柏林大学校长担任副主席。

 

学院紧紧围绕北工大“国际知名、有特色、高水平大学的”建设目标,密切结合学校“依托北京,服务北京,辐射全国、面向世界”的办学定位,以把学院建设成为国内外产生重大影响、示范性、国家级、高水平的中外合作办学机构为发展目标,把培养具备“国际视野,中国灵魂,首都情怀”的国际竞争能力高素质的应用创新人才作为其办学目标。通过整合北工大和都大的优质教学和学术资源、人才优势,学院自2012年首次招收24名学生始,经过5年的努力,截至2017年9月,学院在校学生规模达1118人,开设物联网工程、软件工程、金融学、电子信息工程四个专业,学制为四年,主要授课语言为英语。北工大和都大各自承担50%的学生专业培养任务。学生录取纳入统招计划,通过高考第一批次录取。学生入学后,在北工大和都大注册,同时拥有两校学籍。学生完成学业,并满足北工大和都大的学位授予要求,将分别获得两校学士学位。目前共有两届毕业生,共218人。

 

2011年12月16日,在北京市委书记,时任北京市市长郭金龙的见证下,北京工业大学和爱尔兰国立都柏林大学校长共同签署在北京工业大学建立合作办学机构——“北京-都柏林国际学院”的框架协议,并将该项目列入北京市“高水平中外合作办学试点工程重点推进项目”。2012年2月19日,在中共中央总书记,时任国家副主席习近平和爱尔兰共和国总理恩达·肯尼的共同见证下,北京工业大学校长郭广生教授和爱尔兰都柏林大学校长休·布雷迪教授在爱尔兰首都都柏林市正式签署了《关于建立北京工业大学北京-都柏林国际学院合作办学协议》。该协议是习近平总书记出访爱尔兰期间见证签署的四项两国间友好合作协议之一,也是两国政府间教育领域唯一的高层次合作与交流项目协议。2013年3月15日,爱尔兰教育与技能部部长若瑞·奎恩(Ruairí Quinn)、爱尔兰驻华大使戴克澜·凯莱赫(Declan Kelleher)、中国教育部副部长郝平、北京市副市长苟仲文共同为北京工业大学“北京-都柏林国际学院”揭牌。

 

作为世界公认的创新型国家,爱尔兰的教育水平始终在全球处于领先地位。爱尔兰都柏林大学创建于1854年是爱尔兰规模最大、水平最高的世界知名国立大学。都柏林大学曾诞生了三位爱尔兰总统,五位爱尔兰总理,同时学校还为社会培养了小说家詹姆斯·乔伊斯(James Joyce)、电影导演与编剧尼尔·乔丹(Neil Jordan)和吉姆·舍里丹(Jim Sheridan)、统计学家罗伊·吉尔里(Roy C. Geary)等数十名世界知名学者和艺术家。都柏林大学设有六大学院,包括人文学院、商学院、工程与建筑学院、农学与食品科学学院、理学院和社会科学与法学院。都柏林大学的工程与建筑学院是爱尔兰顶尖的工程学院,该学院的课程受到了爱尔兰工程协会以及化学工程师学会的特许工程师资格认可,该学院的计算机科学与信息领域在欧洲享有盛誉。

 

在享有北京工业大学教育资源的同时,作为都柏林大学北京分校区的北京-都柏林国际学院也享有都柏林大学的优质教育资源。学院在办学上引进西方先进教育体系和方法,结合中国学生特点与国内高校育人经验以培养具有国际视野、精通中西文化、善于创新、综合素质高、具有国际竞争力的高端国际化创新型人才为目标,力争打造世界一流学府。学院现设有软件工程(Software Engineering)、物联网工程(Internet of Things Engineering)和金融学(Finance)三个专业,并于2017年增设电子信息工程(Electronic & Information Engineering)专业。北京-都柏林国际学院各专业学费为每年6.5万人民币。学生在北京校区完成前三年学习任务后,符合学术要求和英语成绩要求的学生,通过择优选拔有机会在UCD校区完成最后一年学习(需按对方标准缴纳学费)。进入本学院学习的学生拥有与北京工业大学其他学院学生完全相同的责任、义务和权利,并同时拥有爱尔兰都柏林大学其他学院学生完全相同的责任、义务和权利。

 

Beijing-Dublin International College at BJUT(BDIC) is an international college jointly established by Beijing University of Technology (BJUT) and University College Dublin (UCD), Ireland. BDIC is a College of both BJUT and UCD. The Joint Management Committee (JMC) chaired by the Presidents of both BJUT and UCD is its highest decision-making administrative body and is responsible for strategic development, operation, management, human resource development and other issues.

 

BDIC uses western teaching systems and methodology in combination with the traditional strengths of the Chinese higher education system and experience with the specific characteristics of Chinese student. Students of BDIC will gain an international perspective and an extensive knowledge of Chinese and western cultures, be trained to think creatively and innovate, and gain a comprehensive, high quality outlook. BDIC maintains the goal of producing innovative and internationally competitive people, and is establishing itself as a world-class institution.

 

BDIC has been approved by the Ministry of Education to recruit up to 1,100 students per year and currently offers the following programmes:

 

·Software Engineering

·Internet of Things Engineering

·Finance

·Electronic & Information Engineering

 

 

欧洲名校联手中国重点大学,实现学生难得的双重学籍

 

北京工业大学创建于1960年,是一所以工为主,理、工、经、管、文、法、艺相结合的多科性市属重点大学,是北京市属高校中唯一一所进入国家“211工程”建设的重点大学;是教育部“卓越工程师教育培养计划”首批61所试点高校之一;是获批“高等学校学科创新引智计划”(简称“111计划”)的首个地方院校。

 

爱尔兰都柏林大学建于1854年,学校综合实力一直位列世界大学前1%,设有人文学院、商学院、工程与建筑学院、农学与食品科学学院、理学院和社会科学与法学院六大学院。学校以其高质量的教育水准和开拓性研究课题而享誉世界,与工商界及国际教育、科研机构建立了广泛的合作关系,培养了大批爱尔兰最具影响力的文化、商业和政治人物。

 

都柏林学院依托两校的优质资源,在办学上摒弃社会上“3+1”、“2+2”或“1+3”等分段培养模式,而是自始至终由两校资深教授深度介入培养方案的制定,共同完成人才培养工作。学生一入学,就同时注册成为北京工业大学和都柏林大学的正式学生,拥有两个学校的学籍,在四年学习过程中,学生可以同时使用两校丰富学术资源。

 

在北京校区完成前三年学习任务后,符合学术要求和英语成绩要求的学生通过择优选拔有机会到都柏林UCD校区完成最后一年的学习。无论学生在北京校区还是都柏林校区完成本科学习,凡达到学院学籍管理规定的学术要求和英语要求的学生,均可同时获得北京工业大学颁发的毕业证书、学士学位证书,和爱尔兰国立都柏林大学颁发的学士学位证书。成绩优秀的学生,毕业时与UCD都柏林校区的学生一样可以直接申请到UCD继续深造,攻读硕士和博士学位。

 

BJUT is a key comprehensive Engineering university and the only project 211 university under the jurisdiction of the Beijing municipal government. 


UCD was founded in 1854 and has been known through the years for its pioneering and world-renowned research as well as providing a high quality of education. UCD is ranked in the top 1% of universities in the world according to the Times Higher Education and has seven Colleges, including Engineering & Architecture and Business & Law. UCD has trained the cultural, business and political elite of Ireland and has wide-ranging and close-relations with the International business community, as well as educational and research institutes.

 

BDIC is able to call upon the academic resources of two universities, with senior faculty contributing to staff development. Students are registered with both BJUT and UCD and can access the resources of both institutions during their four years of study.

 

Following successful completion of the first three years of study, BDIC students may choose to do their final year at the UCD campus in Dublin. Regardless of whether students complete their degree in Beijing or Dublin, they will graduate with a BJUT graduation certificate and bachelor degree as well as a UCD bachelor degree. High-achieving students may also be eligible to apply for UCD graduate programmes.UCD taught Masters programmes are generally one-year in length.